Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Γιάννης Κουράκης, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, για να συμμετάσχει στην 16η συνεδρίαση, της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών».
Κυρίαρχο θέμα αυτής της Συνόδου θα είναι το «Μέλλον της Ευρώπης είναι η Συνοχή», ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, θα μετέχει και στη συζήτηση για το σχέδιο γνωμοδότησης: «Καθαροί λιμένες και θάλασσες: λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση των αποβλήτων από πλοία».
Οι δύο σημαντικές συνεδριάσεις για τους Δήμους και Περιφέρειες της Ευρώπης, πραγματοποιούνται από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνο Ταγιάνι και της Κορίνας Κρέτσου, Ευρωπαίας Επιτρόπου, για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής στην Ε.Ε.
Σε δήλωση του ο Γιάννης Κουράκης, επισημαίνει: «Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ταλανίζεται από ακραίες συμπεριφορές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, είναι προφανές ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η σύγκλιση και η συνοχή, όχι ως επιλογή αλλά ως μονόδρομος.
Μία συνοχή που πρέπει να βασίζεται στη σύγκλιση οικονομικά και κοινωνικά των πολιτών, μειώνοντας τις ανισότητες , με προοδευτική κατεύθυνση για τις κοινωνίες, όπου ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο, σε πολιτικές σύγκλισης και περιορισμού των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στην Ευρώπη, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της με ισόρροπη ανάπτυξη και αλληλεγγύη μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών κρατών , είναι το κλειδί για την συνοχή της Ε.Ε.
Ο Γιάννης Κουράκης σχολιάζοντας και την βασική εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, σημείωσε: «Η μόλυνση λιμενικών και θαλασσίων εγκαταστάσεων στις μέρες μας, τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις, όταν ειδικά για τον Ευρωπαϊκό Νότο, οι καθαρές θάλασσες είναι μοχλός ανάπτυξης και φυσικά απαιτείται η περιβαλλοντική εναρμόνιση.
Η διαχείριση των αποβλήτων από τα πλοία, είναι κομβικής σημασίας ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου. Μια διαχείριση όμως που απαιτεί, πολιτικές επιλογές, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.